Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Όχι... στη Βία, στο Φόβο, στο Διχασμό...

Παρακολουθώντας ουδέτερα και ψύχραιμα τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταλήγω σε μία και μόνη διαπίστωση:
Η Βία (κι όχι το χρήμα) έχει κατακλύσει τις ψυχές και την σκέψη μας. Η Βία που ξεπηδάει απρόσκλητα από το παραθυράκι της τηλεόρασης, που έχει ως όπλο της τον Φόβο και δεκανίκι την Προπαγάνδα.
Άλλη μια φορά, αιμοδιψή συμφέροντα (είτε της μιάς, είτε της άλλης πλευράς)  εκφράζονται δημόσια με τον πλέον απροκάλυπτο και απερίφραστο τρόπο. Αποτέλεσμα; Ο Διχασμός. Όλα έχουν μπει σε μια ζυγαριά και μετρώνται με νούμερα… «Τι θα γίνει αν ψηφίσεις ΝΑΙ»… «τι θα συμβεί αν ψηφίσεις ΟΧΙ»… «Αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας»… Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμμα!!
Χαμένος/η λοιπόν μέσα στην λαίλαπα των καιρών πασχίζεις να βρεις μπερδεμένος/η την αλήθεια. Πλέον δεν ξέρεις τί είναι πια σωστό και τί λάθος. Αν ψηφίσεις ΟΧΙ είσαι «συριζαίος», αν ψηφίσεις ΝΑΙ είσαι «νεοδημοκράτης». Κι ότι κι αν κάνεις, ότι κι αν επιλέξεις όλοι θα είναι δυσαρεστημένοι μαζί σου... 
Αλήθεια πόσοι από αυτούς που υπερασπίζονται ΦΑΝΑΤΙΚΑ την κάθε άποψη έχουν διαβάσει έστω και δύο γραμμές από την "πρόταση" των Θεσμών ή της Κυβέρνησης;;;

Οι άνθρωποι νιώθουν πια ότι δεν υπάρχουν αξίες και ιδανικά, ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις κι έτσι διχάζονται. Χωρίζονται σε στρατόπεδα κι ο ένας μισεί τον άλλο. Γείτονες, φίλοι, αδέρφια γίνονται εχθροί… για ένα ρημάδι ναι ή όχι…
Όχι. Δεν το δέχομαι αυτό. Ούτε εσύ πρέπει…
Οι ζωές μας δεν θα τελειώσουν την Κυριακή. Οι Άνθρωποι θα συνεχίσουν να υπάρχουν! Αυτό είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, στους Ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Οτιδήποτε άλλο γεννάει μίσος, διχασμό και διακρίσεις μεταξύ μας πρέπει να το απορρίψουμε από την σκέψη και την συνείδησή μας.

Όσον αφορά καταρχήν την πρόταση των Θεσμών - Δανειστών, το να πει κάποιος απλά ένα Ναι ή ένα Όχι σε μία δέσμη μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει καταρχήν να διαβάσει πολυσέλιδα κείμενα που σε αρκετά σημεία περιέχουν εξειδικευμένους όρους. Πρόκειται επί τοις ουσίας για μια δέσμη μέτρων που αφορούν διάφορους τομείς του κράτους. Κάποιες από τις προτάσεις αυτές είναι πραγματικά θετικές (βλ. μεταρρύθμιση ασφαλιστικού), πλην όμως από την αποδοχή του συνόλου του κειμένου τούτου θα δημιουργηθούν δύο πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα: 
1) Υπέρμετρη αύξηση φορολογίας (ενδεικτικά αύξηση φόρων ελευθέρων επαγγελματιών στο 28% και αύξηση της "αντισυνταγματικής" προκαταβολής φόρου κατά 100%).
2) Πλήρης νομική δέσμευση της χώρας μας στα κείμενα αυτά και υποχρέωση της χώρας μας να αποδεικνύει σε τακτά χρονικά διαστήματα την πλήρη δέσμευσή της στους Θεσμούς.

Παρά δε τις συνέπειες αυτές ωστόσο κανείς δεν ξέρει με σιγουριά εάν έτσι θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας μας. Άλλωστε, η πρακτική των προηγούμενων ετών έδειξε ότι παρά την εφαρμογή των Προγραμμάτων αυτών... το βιοτικό επίπεδο χειροτέρευσε!!

Λαμβανομένων λοιπόν υπόψη των ανωτέρω, θεωρώ πως το ΝΑΙ μακροπρόθεσμα πιθανόν να επιφέρει δυσμενέστερες επιπτώσεις τόσο για το βιοτικό επίπεδο, όσο και για την κατοχύρωση βασικών ανθρωπίνων, ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Αντίθετα, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το ΟΧΙ τείνει περισσότερο προς την κατεύθυνση του Ανθρώπου. Το ΟΧΙ δεν θα αποτελέσει αυτοδίκαιη έξοδο της Ελλάδας απο το Ευρώ (κάτι τέτοιο νομικά κατά τους όρους του διεθνούς δικαίου δεν δύναται να συμβεί). Απορίας άξιο είναι πώς οι θιασιώτες του "Ναι" χωρίς καμία επιχειρηματολογία καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα...
Είναι ωστόσο σαφέστατο και στον πλέον αφελή ότι η σημασία του δημοψηφίσματος είναι ευρύτερη και δεν περιορίζεται στα τυπικά όρια που θέτει γι’αυτό το Σύνταγμα και το κείμενο των "θεσμών".
Αυτό που έχει σημασία είναι η συνειδητότητα της επιλογής του καθενός από εμάς.
Κατά την προσωπική μου γνώμη το ΟΧΙ μπορεί να λάβει συμβολικά την σημασία μιας κίνησης σφοδρότατης μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής που αν επικρατήσει ίσως επιφέρει τις συνέπειές της ακόμα και σε παγκόσμια επίπεδο. Στην ουσία θα συνιστά την πρώτη μη-βίαιη επανάσταση ενός λαού στην σύγχρονη μοντέρνα Ιστορία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει αποτελέσματα σε επίπεδο ανθρωπίνων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όμοια με αυτά προηγούμενων (βίαιων) επαναστάσεων του προηγούμενου αιώνα. Το Οχι μπορεί να ενισχύσει και να ενδυναμώσει την προάσπιση βασικών ανθωπίνων δικαιωμάτων Πανευρωπαϊκά, αλλά και Παγκόσμια και να δώσει θάρρος στους λαούς να διεκδικήσουν ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ...
Μην διαλέγεις λοιπόν στρατόπεδα. Μη φοβάσαι. Αγωνίσου με ευγένεια και σεβασμό στον συνάνθρωπο. Με σεβασμό σε όσους διαφωνούν με εσένα, με υπομονή, ψυχραιμία και εγκράτεια, χωρίς βία διεκδίκησε έναν Νέο Ανθρωπισμό! Η αισιοδοξία είναι μονόδρομος…
Στουραϊτης Δ. Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Βίντεο του Μήνα