Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ενότητα και συναίνεση για το καλό της χώρας ΤΩΡΑ












Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Υπάρχει άμεση ανάγκη για ενότητα όμως τα μηνύματα που έρχονται κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Και μέσα σε όλα αυτά, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έχει ένα καθαρό πλάνο για έξοδο από την κρίση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από τη μία, με την ανόητη ιδέα του και τις παλινωδίες για δημοψήφισμα, επιτάχυνε δραματικά την εξέλιξη της νόσου, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις διεθνείς αγορές και δίνοντας πάτημα στους πιστωτές της χώρας, να σκληρύνουν τη στάση τους. Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τελεσίγραφο που ίσως να σημάνει ακόμη και έξοδο από την ευρωζώνη. Επιπλέον του πιστώνεται ατολμία στα διαρθρωτικά μέτρα και φόβος για σύγκρουση με το βαθύ Πασοκ που αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και για μειώσεις δαπανών.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη ακολούθησε τακτική κακομαθημένου παιδιού. Πολέμησε με κάθε τρόπο την όποια λύση ερχόταν από τις Βρυξέλλες αρνούμενος να συναινέσει στο παραμικρό. Πλέον έκανε στροφή 180 μοιρών θέλει να στηρίξει τις λύσεις των Βρυξελλών. Ζητά την άμεση διεξαγωγή εκλογών μετά από τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα κυρώσει τη συμφωνία, ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να συνεχίσει την όποια προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Αυτό που δεν αναφέρει όμως ο κύριος Σαμαράς είναι το τι τον κάνει να έχει τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα επιφέρουν σταθερότητα στο κοινοβούλιο και τις ισορροπίες δυνάμεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ψήφος των Ελλήνων απομακρύνεται αισθητά από τα δυο μεγάλα κόμματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά από εκλογές (ίσως να προκύψει και επτακομματική βουλή) δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα κριτήρια των Βρυξελλών.

Διέξοδος δεν διαφαίνεται πουθενά. Κάθε πρόταση από αυτές που πέφτουν αυτές τις δραματικές ώρες στο τραπέζι είναι ατελέστατη και με σημαντικά μειονεκτήματα.

Ίσως η μόνη λύση να είναι η μέση οδός. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με την υπάρχουσα σύνθεση του κοινοβουλίου και προσθήκη σημαντικών προσωπικοτήτων με άμεση απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Αυτό ίσως να δώσει μια λύση για σήμερα.

Γιατί αύριο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Βίντεο του Μήνα