Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Αφήστε καθαρό τον αθλητισμό


Προχθές το πρωί, βρισκόμενος στο Καρπενήσι για ένα "ψύγμα" χειμερινών διακοπών, μόλις έμαθα ότι το ξενοδοχείο διαθέτει υπολογιστές με ασύρματη σύνδεση Ίντερνετ, έσπευσα για μια βολτίτσα.

Κολλημένος ων με τα αθλητικά - σχετίζεται και η δουλειά μου άλλωστε - ξεκίνησα να κάνω ένα σέρφινγκ σε ελληνικό και ξένο τύπο. Τι το ήθελα... Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της αγγλικής "Sun", έγινα γνώστης της χειρότερης δυνατής είδησης για το 2010. Επίθεση με όπλα στην αποστολή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Τόγκο, με τρεις νεκρούς (υπάρχει περίπτωση να έχουμε και τέταρτο) και πέντε τραυματίες.

Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, η επίθεση ήταν 20λεπτης διάρκειας και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μεταφοράς της αποστολής, με 2 πούλμαν, στο ξενοδοχείο όπου κατέλυε. Το Τόγκο επρόκειτο να δώσει αγώνα για το θεσμό του Κόπα Άφρικα, με αντίπαλο την Αγκόλα, προσπαθώντας να "κυνηγήσει το όνειρο" συμμετοχής στο επερχόμενο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

Ίσως η είδηση να μην έπαιρνε τέτοια διάσταση, αν ο πασίγνωστος έγχρωμος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι - και πρώην "κανονιέρης" - Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ δεν καταγόταν από το συγκεκριμένο αφρικανικό κράτος. Θεωρώ ότι όσοι δε γνωρίζατε την καταγωγή του, πλέον θα τη θυμάστε για πάντα (επειδή, ως γνωστόν, η παγκόσμια δημοσιογραφία αρέσκεται σε ειδήσεις που έχουν να κάνουν με... αίμα και σπέρμα).

Το ζήτημα δεν είναι εδώ. Τα αίτια της επίθεσης είναι αυτά που "καίνε" και γεννούν πλήθος ερωτηματικών, συζητήσεων και προβληματισμών. Ας εξετάσουμε ως πρώτο το αίτιο της εκδίκησης. Κάποιος παίκτης, προπονητής, γιατρός κλπ. του Τόγκο είχε υποπέσει σε κακό προς συνάνθρωπο και οι βομβιστές επέλεξαν να εκδικηθούν με το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού". Σας στέκει για το συγκεκριμένο συμβάν; Εμένα πάντως όχι...

Προχωράμε: "τυφλό" χτύπημα ως δεύτερο αίτιο. Δε νομίζω κάποιος να επέλεγε να στοχεύσει στα λεωφορεία που μετέφεραν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μιας χώρας, προκειμένου να γίνει... γνωστός. Δόξα τω θεώ, υπάρχουν χιλιοι δυο άλλοι στόχοι. Επομένως, το αποκλείουμε και αυτό.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα: "χτύπημα-προειδοποίηση" ενόψει του Μουντιάλ του 2010, που θα φιλοξενηθεί τον Ιούνιο από τη Νότια Αφρική. Λίγο περισσότερο δεν "κολλάει"; Λίγο... κουτάκι μου έρχεται εμένα. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολλά.

Η Αφρική διοργανώνει Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της, οπότε ενδέχεται να παρεισφρύουν και θρησκευτικά-κοινωνικά-ρατσιστικά συμφέροντα. Παράλληλα, ο αθλητισμός - όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν - αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για άσκηση πολιτικής (προπαγάνδας).

Μέχρι πότε ρε πούστη μου; Αυτά τα παιδιά του Τογκό (ακριβοπληρώμενα μεν πολλά, αλλά προερχόμενα από μία χώρα που δεν έχει στον... ήλιο μοίρα) γιατί να φοβούνται για τη ζωή τους, όταν προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητά ή (στο κυνικότερο φινάλε) όταν πηγαίνουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους;

Αφήστε ρε τον αθλητισμό καθαρό. Σας βαρεθήκαμε, σας σιχαθήκαμε. Μια χαρά μας έμεινε σε αυτή την κωλοζωή, ένα ποδοσφαιράκι βλέπουμε και νιώθουμε προσωρινά ανέμελοι. Κόψτε ρε τη βλακεία σας! Νισάφι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Βίντεο του Μήνα